Stichting Kinderen van Uganda

STICHTIN KINDEREN VAN UGANDA (KvU) ondersteunt al ruim 20 jaar lokale gemeenschappen in Uganda zodat zij hun kinderen meer kansen kunnen bieden.

KvU werkt op diverse plekken in Uganda samen met de lokale bevolking. Op al die plekken is sprake van armoede, zeer kwetsbare kinderen, gebrek aan voeding en onderdak, onderwijs van laag niveau en de problemen van ex-kindsoldaten. Maar op al die plekken staan gemeenschappen op om eigen plannen te maken voor verbetering van de leefomstandigheden waaraan zijzelf uitvoering geven.

 

MUTUBA®

Mutuba® is een wade gemaakt van het Ugandese bark cloth. Het wordt verkregen van de bast van de stam van de Mutuba boom. (Ficus Natalensis)  Door het ambachtelijk bekloppen met houten hamers ontstaat het natuurproduct bark cloth met de bijzondere textuur. Door de Afrikaanse zon krijgt het de diepbruine zonnekleur. De stam van de boom wordt daarna ingepakt met bananenblad en herstelt zich volledig. Een jaar later kan opnieuw bark cloth geoogst worden. Het is een duurzaam natuurlijk product van een boom die tenminste zeventig jaar doorgaat met jaarlijks bark cloth leveren. Een levensboom.
        
Aanplant van bomen en training voor jongeren        

KvU importeert de Mutuba® wade en zorgt ervoor dat jongeren getraind worden om dit eeuwenoude ambacht voort te zetten en de kennis te bewaren. Door Mutuba®  wordt support gegeven aan deze groepen jongeren die daarmee een eigen bestaan opbouwen. Voor iedere Mutuba® wade worden er tien nieuwe Mutuba-bomen aangeplant. Het leven gaat door.


MUTUBA®  PUUR NATUURWADE

      
Kenmerken                                                                                                                                                                              

De Mutuba® wade is een puur natuurproduct. Zij heeft een afmeting van ca. 2,5 x 3 meter. Iedere wade heeft een eigen textuur. De diepbruine zonnekleur van de wade draagt bij tot een ingetogen en natuurlijk-zachte uitstraling. Mutuba® is te gebruiken in combinatie met een (natuur)kist of baar. De Mutuba® wade wordt geproduceerd in Uganda door lokale werkers die daarvoor een eerlijk loon ontvangen. Alles is direct-trade.                                                                                                                                                                                                             

De Mutuba® wade wordt met de hand gemaakt en is ecologisch volledig verantwoord. In Uganda speelt bark cloth een belangrijke rol bij overlijden. De overledene wordt gewikkeld in de wade van bark cloth. Dit oude gebruik van Ugandese lijkwades is een voorbeeld geweest voor Mutuba®.  Met dezelfde grote eerbied voor de eeuwenoude cultuur is de Mutuba®natuurwade vervaardigd.

 

Rituelen
De Mutuba® wade leent zich bijzonder goed voor afscheidsrituelen. De wade wordt volledig natuurlijk gebruikt als omwikkeldoek. Vouw voor vouw kan worden toegedekt als een gezamenlijk persoonlijk ritueel.