Certificaten

MEER INFORMATIE OVER  DE CERTIFICATEN VAN ECO en FAIR TRADE STOFFEN.


- GOTS (Global Organic Textile Standard)
Global Organic Textile Standard (GOTS) is een internationaal keurmerk voor kleding die voor tenminste 70 procent (te herkennen aan de tekst Made with organic) of voor minstens 95 procent (te herkennen aan de tekst Organic) uit biologisch geproduceerde materialen bestaat. Er zijn milieueisen voor de verwerking van de vezel tot kledingstuk, eisen voor arbeidsomstandigheden en een eerlijk loon in de productiefase, niet in de landbouwfase. Er zijn ook milieueisen voor de verpakking en de fournituren. Het wordt onafhankelijk gecontroleerd.
De eisen voor biologische natuurvezelteelt liggen vast in Europese regels. Bij de teelt worden geen chemisch-synthetische gewasbeschermingsmiddelen gebruikt, geen genetisch gemodificeerde organismen en geen kunstmest. Zowel katoen, wol, zijde, vlas en hennep zijn biologisch te telen; katoen wordt het meest biologisch geteeld. Nadelig voor het milieu is dat er voor de teelt van katoen altijd heel veel water nodig is; aan de herkomst van irrigatiewater voor biologisch vezelgewas stellen de biologische keurmerken geen eisen.
Er is onafhankelijke controle door een geaccrediteerde partij.

 

- de Öko-tex standaard 100 ( gaat over de eindproductbeoordeling).
Ökotex Standard 100 is een gezondheidskeurmerk voor textiel, met strenge eisen voor restanten van zware metalen, schadelijke kleurstoffen en bestrijdingsmiddelen. De strengste normen zijn voor babytextiel. Ökotex wordt onafhankelijk gecontroleerd.
Omdat er wordt gewerkt met grenswaarden in het eindproduct, stelt Ökotex indirect  eisen aan het gebruik van milieuschadelijke stoffen, zoals zware metalen, schadelijke kleurstoffen en gewasbeschermingsmiddelen.
Ökotex wordt gecontroleerd door onafhankelijke organisaties, hoewel die daarvoor niet geaccrediteerd zijn. Op het label staat welk instituut het product heeft getest voor toekenning van het keurmerk.
Eigenaar van het keurmerk is een vereniging die bestaat uit onderzoeks- en testinstituten op het gebied van textiel in Europa en Japan.

 

- Fair Trade
Fair trade staat voor eerlijke handel. Dat betekent dat producenten in ontwikkelingslanden een eerlijke prijs krijgen voor hun product. En dat de omstandigheden waarin zij werken menswaardig zijn. Dus geen kinderarbeid, geen extreem lange werkdagen en aandacht voor milieuvriendelijke productieprocessen.


- Naturtextil IVN Zertifiziert Best
Een Duits keurmerk. IVN staat voor Internationaler Verband der Naturtextilwirtschaft. .
Naturtextil kleding en -textiel voldoet minimaal aan het GOTS-keurmerk voor biologische materialen. Het garandeert dat de kleding huid- en milieuvriendelijk is, en gemaakt van natuurlijke grondstoffen: wol, katoen, linnen, hennep en ramie. Naturtextil werkt op basis van biologische teelt, lange levensduur van producten en milieuvriendelijke productiemethoden. Naturtextil stelt ook sociale eisen op gebied van onder meer arbeidsomstandigheden in naaiateliers.
Er is sprake van onafhankelijke geaccrediteerde, en daarmee betrouwbare controle. Eigenaar van het keurmerk is een samenwerkingsverband van producenten van natuurtextiel.